Pickleball: Wat is pickleball voor een sport? | Regels van pickleball (2024)

Pickleball is een sport die veel lijkt op tennis en badminton, maar wordt gespeeld op een kleiner veld en met een lichtere bal en een paddle in plaats van een racket. Het spel wordt meestal gespeeld met twee spelers (enkelspel) of vier spelers (dubbelspel).

Het veld voor pickleball is 20 voet breed en 44 voet lang, wat ongeveer de helft is van de grootte van een tennisbaan. Het net hangt op een hoogte van 36 inch aan de zijkanten en 34 inch in het midden. Het spel begint met een serve en het doel is om de bal over het net te slaan en de tegenstander te dwingen een fout te maken, zoals de bal uit te slaan of in het net te slaan.

Pickleball is een populaire sport voor alle leeftijden en vaardigheidsniveaus vanwege de snelle actie en het gemakkelijke te leren spel. Het kan zowel binnen als buiten worden gespeeld en wordt steeds populairder over de hele wereld.

Ontstaan pickleball

Pickleball is ontstaan in 1965 in de Verenigde Staten. Het werd bedacht door drie vrienden, Joel Pritchard, Bill Bell en Barney McCallum, die op zoek waren naar een nieuwe sport die ze samen konden spelen.

Het verhaal gaat dat de vrienden op een dag een spelletje badminton wilden spelen, maar ze konden het net niet vinden. Ze besloten om een ​​tijdelijk net op te zetten met wat tape en gebruikten vervolgens een plastic bal en houten pallets om het spel te spelen. Het spel werd al snel populair in hun gemeenschap en de vrienden begonnen het verder te ontwikkelen.

Pickleball dankt zijn naam aan de familie van Joel Pritchard, die een hond genaamd “Pickles” had die graag de bal stal tijdens het spelen van het spel. De vrienden noemden het spel “pickleball” als eerbetoon aan de hond van de familie Pritchard.

In de loop der jaren heeft pickleball aan populariteit gewonnen en is het uitgegroeid tot een internationale sport die wordt gespeeld door mensen van alle leeftijden en vaardigheidsniveaus. Vandaag de dag zijn er wereldwijd meer dan 3 miljoen pickleball-spelers en de sport groeit nog steeds.

Hoeveel mensen spelen Pickleball in Amerika?

Volgens de meest recente rapporten van de USA Pickleball Association (USAPA) uit 2021, zijn er naar schatting meer dan 4,2 miljoen mensen die regelmatig pickleball spelen in de Verenigde Staten. Dit aantal omvat zowel competitieve als recreatieve spelers van alle leeftijden en vaardigheidsniveaus.

Pickleball is een van de snelstgroeiende sporten in de Verenigde Staten, en het aantal spelers blijft jaar na jaar toenemen. Het wordt steeds populairder als recreatieve activiteit en wordt ook gespeeld als competitiesport op verschillende niveaus.

Er zijn in de Verenigde Staten talloze pickleballclubs, -verenigingen en -toernooien die het hele jaar door worden georganiseerd. Bovendien worden er op veel openbare tennisbanen en parken pickleball-velden aangelegd om aan de vraag van de groeiende pickleball-community te voldoen.

Pickleball: Wat is pickleball voor een sport? | Regels van pickleball (1)

Waar kun je in Nederland pickleball spelen?

Pickleball is in Nederland nog een relatief nieuwe sport, maar er zijn wel een aantal plaatsen waar je het kunt spelen. Hier zijn enkele mogelijkheden:

 1. Pickleball Nederland: Dit is de officiële organisatie die pickleball promoot en ontwikkelt in Nederland. Ze bieden een lijst met verenigingen en clubs die pickleball aanbieden en organiseren ook toernooien en evenementen.
 2. Tennis- en padelverenigingen: Steeds meer tennis- en padelverenigingen bieden ook pickleball aan op hun banen. Het is de moeite waard om bij jouw lokale vereniging te informeren of ze pickleball aanbieden of van plan zijn om dit te gaan doen.
 3. Sport- en recreatiecentra: Er zijn enkele sport- en recreatiecentra die pickleball aanbieden, vooral in de buurt van grote steden. Kijk online of vraag rond in jouw buurt of er een centrum in de buurt is dat pickleball aanbiedt.
 4. Openbare parken: In sommige openbare parken zijn er speciale pickleball-velden beschikbaar. Dit is nog niet zo gebruikelijk in Nederland, maar het kan de moeite waard zijn om op zoek te gaan naar parken in de buurt die deze faciliteit aanbieden.

Kortom, er zijn verschillende mogelijkheden om pickleball te spelen in Nederland. Het is de moeite waard om contact op te nemen met lokale verenigingen, sportcentra en openbare parken om te zien of ze pickleball aanbieden of van plan zijn om dit te gaan doen.

Wat zijn de regels bij pickleball?

Hier zijn enkele belangrijke regels voor pickleball:

 1. Het spel begint met een serve die diagonaal over het net moet worden geslagen. De serve moet onderhands worden geslagen en de server moet achter de achterlijn staan
 2. De bal moet binnen de lijnen van het speelveld landen om geldig te zijn. Als de bal buiten de lijnen landt, is het uit.
 3. Elke kant van het net wordt verdeeld in twee gebieden: het voorste en het achterste gedeelte. De server moet de serve binnen het diagonale vak slaan en de ontvanger moet de bal terugslaan vanuit het diagonale vak.
 4. Nadat de bal is geserveerd, mogen beide spelers naar voren bewegen en het hele veld gebruiken om de bal terug te slaan.
 5. De bal mag alleen worden geslagen nadat hij één keer op de grond heeft gestuiterd na de serve. Na deze eerste stuit mag de bal in de lucht worden geslagen, maar deze moet binnen de lijnen blijven.
 6. Het spel gaat door totdat een speler de bal buiten de lijnen slaat, in het net slaat, de bal niet over het net slaat, of een andere fout maakt. De tegenstander scoort een punt als de fout wordt gemaakt.
 7. Bij dubbelspel mag elke speler de bal slechts één keer raken voordat deze over het net wordt geslagen.
 8. Er is geen puntentelling zoals bij tennis. In plaats daarvan moet de server bij elk serveerpunt een punt scoren om het volgende serveerpunt te verdienen.

Dit zijn enkele van de belangrijkste regels van pickleball, maar er zijn nog meer specifieke regels over onder andere de grootte en het gewicht van de bal en de paddle, evenals regels over hinderen en letten. Het is belangrijk om de regels goed te begrijpen voordat je begint met spelen

Waar moet je op letten bij het kopen van een pickleball paddle?

Bij het kopen van een pickleball paddle zijn er verschillende factoren om rekening mee te houden, waaronder:

 1. Gewicht: Kies een paddle die niet te zwaar is en comfortabel aanvoelt tijdens het spelen. Het ideale gewicht hangt af van je persoonlijke voorkeur en speelstijl, maar de meeste paddles wegen tussen 200 en 250 gram.
 2. Grip: Het handvat van de paddle moet goed in je hand passen en voldoende grip bieden, zodat je niet uitglijdt tijdens het spelen. Er zijn verschillende gripmaten beschikbaar, dus zorg ervoor dat je een paddle kiest met de juiste gripmaat voor jouw handen.
 3. Materiaal: Paddles zijn gemaakt van verschillende materialen, waaronder hout, composiet en kunststof. Elk materiaal heeft zijn eigen voor- en nadelen, dus kies een materiaal dat past bij jouw speelstijl en niveau.
 4. Vorm: Er zijn verschillende vormen van paddles beschikbaar, zoals ovaal, rond en druppelvormig. De vorm kan invloed hebben op de balans en het vermogen om spin te geven aan de bal, dus kies een vorm die past bij jouw speelstijl.
 5. Prijs: De prijs van een paddle kan variëren afhankelijk van het merk, het materiaal en de kwaliteit. Overweeg om te investeren in een hoger geprijsde paddle als je van plan bent om serieus te spelen, maar als je gewoon recreatief wilt spelen, zijn er ook goedkopere opties beschikbaar.
 6. Beoordelingen en aanbevelingen: Lees beoordelingen en vraag aanbevelingen aan andere pickleball-spelers om een ​​beter idee te krijgen van welke paddle het beste bij jou past.

Door rekening te houden met deze factoren, kun je een pickleball paddle kiezen die past bij jouw persoonlijke voorkeuren en speelstijl.

Pickleball: Wat is pickleball voor een sport? | Regels van pickleball (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Rob Wisoky

Last Updated:

Views: 5404

Rating: 4.8 / 5 (48 voted)

Reviews: 95% of readers found this page helpful

Author information

Name: Rob Wisoky

Birthday: 1994-09-30

Address: 5789 Michel Vista, West Domenic, OR 80464-9452

Phone: +97313824072371

Job: Education Orchestrator

Hobby: Lockpicking, Crocheting, Baton twirling, Video gaming, Jogging, Whittling, Model building

Introduction: My name is Rob Wisoky, I am a smiling, helpful, encouraging, zealous, energetic, faithful, fantastic person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.