Wat is Pickleball? Complete Gids + Video Uitleg in 2024 (2024)

Als je geïnteresseerd bent in racketsporten, heb je misschien wel eens gehoord van de ‘nieuwe’ rage: ‘pickleball’. Pickleball is een dynamische racketsport wat elementen van badminton, tennis, tafeltennis en ook padel combineert.

Voornamelijk in de Verenigde Staten is pickleball enorm populair geworden in de afgelopen 10 jaar. Er is ingeschat dat er in 2024 meer dan 30 miljoen Amerikanen deze sport beoefenen en de sport blijft exponentieel groeien. Er wordt verwacht dat de populariteit van pickleball jaarlijks met 7.5% zal blijven groeien, de snelst groeiende sport van de wereld!

In Nederland en België is het nog een relatief nieuwe sport , maar het wint ook snel aan populariteit. In deze uitgebreide gids zullen we je alles vertellen wat je moet weten over pickleball. We gaan het hebben over wat de sport precies is, welke spelregels belangrijk zijn, het speelveld en nog veel meer.

Wat is Pickleball?

Pickleball is een dynamische racketsport die elementen van tennis, badminton en ping-pong combineert. Het wordt soms wel eens vergeleken met het spelen van ping-pong, terwijl je staat op de tafel. Het doel van pickleball is om de bal over het net te slaan en binnen het vak van de tegenstander te laten landen. Wanneer de tegenstander de bal niet terug kan slaan of een fout maakt, heb jij een punt gewonnen.

Wat is Pickleball? Complete Gids + Video Uitleg in 2024 (1)

Pickleball is over het algemeen minder intensief dan tennis en/ of padel omdat het veld kleiner is en je de bal minder hard kunt slaan. De bal is namelijk gemaakt van plastic en er staan geen muren om het veld heen, hierdoor komen ballen vaak minder hard aan. Dit is dan ook de voornaamste reden dat pickleball steeds populairder wordt onder volwassenen. Maar vergis je niet, pickleball is geschikt voor alle leeftijden door de makkelijke instapgrens en de sociale eigenschappen. Pickleball speel je namelijk vaak met 4 personen tegelijk.

Pickleball wordt zowel indoor als outdoor gespeeld op buitenbanen en gymzalen. Het spel wordt gespeeld met een pickleball paddle en plastic bal, wat erg lijkt op een wifflebal. Pickleball biedt een plezierige en dynamische manier om te genieten van sociaal samenzijn en fysieke activiteit.

Pickleball uitleg in een video

Omdat je nu misschien nog niet echt een beeld hebt van hoe het spel er precies uitziet, kun je hieronder een video bekijken over pickleball. In één minuut wordt er uitgelegd wat pickleball is en wat de basisregels zijn.

Het ontstaan van Pickleball

Pickleball is ontstaan in de jaren ’60 in de Verenigde Staten toen drie vaders (Joel Pritchard, Bill Bell en Barney McCallum) hun kinderen zochten voor een potje badminton, maar de shuttle niet konden vinden. Omdat de deze niet konden vinden besloten ze een plastic bal te gebruiken in combinatie met houten paddles die ze in de schuur vonden. Deze improvisatie leidde tot de geboorte en het begin van een rijke geschiedenis van pickleball.

Nadat de sport snel populariteit won in de omgeving van de drie vaders, breidde de sport zich uit in andere delen van de Verenigde Staten. In 1972 werden hierdoor de eerste officiële spelregels vastgelegd en werden ook de eerste kleine toernooien georganiseerd. De groei explodeerde na de oprichting van de USA pickleball bond waarna de sport landelijk in het nieuws kwam. Sinds de 21e eeuw is pickleball overgevlogen naar Europa waarin we hier ook het aantal spelers sterk zien groeien.

In Nederland werd de eerste officiële pickleball wedstrijd gespeeld in 2013, op het Java-eiland in Amsterdam. In de hoofdstad zijn ook de meeste mogelijkheden om deze sport te beoefenen, maar ook in andere delen van Nederland wordt de sport steeds populairder. In bijna alle grote steden zijn er wel een paar banen, bijvoorbeeld in Rotterdam, Utrecht, Den Haag en Haarlem. Daarnaast is er elk jaar een NK in Nederland waarbij de beste spelers tegenover elkaar staan.

Pickleball vs. Padel: Wat zijn de verschillen?

Pickleball vs padel is een kwestie die al een tijdje rondzweeft op het internet, want hoe verschillen deze sporten van elkaar? Op eerste oog lijken deze sporten best veel op elkaar, maar er zijn ook een aantal grote verschillen tussen deze twee sporten.

Dit zijn de grootste verschillen tussen pickleball & padel:

 • Speelveld: Een pickleball speelveld is helemaal open, er zijn geen glazen wanden of hekken zoals die er wel zijn bij padel. Hierdoor kun je de bal niet tegen de muren aan slaan om je tegenstander te verrassen.
 • Intensiteit: Padel kenmerkt zich door lange rally’s en snel spel omdat je de bal een stuk harder kunt slaan en de muren mag gebruiken. Pickleball daarentegen kenmerkt zich meer door de nadruk ligt op tactisch spelen en het gebruik van de ‘kitchen’, maar hier komen we later op terug.
 • Materiaal: Pickleball paddles zijn vergeleken met padel rackets minder massief en hebben geen gaten. Daarnaast wordt er gespeeld met een plastic bal in plaats van een tennisbal.
 • Speelgemak: Pickleball is over het algemeen een stuk makkelijker te leren dan padel omdat het spel minder intensief is. Hierdoor kun je ook zonder ervaring gewoon een potje pickleball spelen.

Maar dit zijn nog lang niet alle verschillen tussen de twee sporten, zo zijn er ook veel verschillen met betrekking tot de spelregels en het speelveld. De ene sport hoeft ook niet te winnen van de ander. Beide sporten zijn leuk om samen met vrienden of familie te spelen en ook goed voor jouw fysieke en mentale gezondheid.

Pickleball Spelregels: Waar moet je rekening mee houden?

De pickleball spelregels zijn relatief makkelijk waardoor je bijna direct kunt spelen. Pickleball vertoont gelijkenissen met tennis, badminton en tafeltennis omtrent de regels. Het hoofddoel is om de bal over het net te slaan zonder dat de tegenstander deze kan retourneren.Maar als je gewend bent aan het spelen van tennis of padel, zijn er wel een aantal dingen waar je rekening mee moet houden.

Dit zijn de belangrijkste spelregels van pickleball:

 • Service: Je mag alleen onderhands serveren, je mag de bal niet boven taille-hoogte raken en je moet de bal diagonaal in het vak van de tegenstander slaan.
 • Kitchen: De ‘kitchen’ van pickleball is het vak aan het net. In de kitchen mag je niet met de voeten komen en ook niet volleren.
 • Lijnen: De bal is ‘in’ als een deel van de bal de lijn raakt en ‘uit’ wanneer de bal volledig buiten de lijnen is.
 • Service-wissel: Een andere regel die pickleball eigen maakt heeft met puntentelling te maken. Je kunt namelijk alleen een punt scoren wanneer jij serveert, als de tegenstander de rally wint wanneer jij geserveerd hebt, gaat de service over naar hem of haar.
 • Puntentelling: Een pickleball ‘game’ gaat tot 11 punten. Daarnaast heb je pas gewonnen als je met 2 punten verschil bij de 11 bent gekomen.

Het hoofddoel is natuurlijk om de bal over het net te slaan zonder dat de tegenstander deze kan retourneren. Maar de bovenstaande regels maken pickleball eigen waardoor de verschillende racketsporten makkelijk uit elkaar te halen zijn.

Het Pickleball Speelveld

Een pickleball speelveld heeft hele specifieke en misschien wel aparte afmetingen. Een klassiek pickleball veld heeft een breedte heeft van 6,1 meter en een lengte van 13,4 meter. Voor enkelspel is het veld even breed, maar de lengte is gehalveerd tot 6,1 meter. Het net heeft een hoogte van 91 centimeter in het midden en 86 centimeter aan de zijkanten. De reden voor deze specifieke afmetingen is omdat we eerst de maten uit de Verenigde Staten om moeten zetten naar Europese meetstandaarden.

Waar we het net ook over hadden was de ‘kitchen’ zone waarin spelers niet mogen staan tenzij de bal stuiterde in die zone. Deze regel voorkomt te agressief netspel en bevordert langere rally’s. De kitchen is 2,13 meter lang en wederom 6,1 meter breed.

Wat is Pickleball? Complete Gids + Video Uitleg in 2024 (2)

Wat heb je nodig om Pickleball te spelen?

Laten we nu eens kijken naar de benodigde materialen voor pickleball. Om pickleball te spelen heb je niet zoveel nodig waardoor het een lage instapgrens heeft. De belangrijkste items zijn de pickleball paddle, de bal en het pickleball net. Maar als je wilt kun je natuurlijk ook specifieke pickleball kleding kopen zoals pickleball schoenen en dergelijke.

Pickleball paddle

De pickleball paddle, of racket is het belangrijkste materiaal om de sport te spelen. Deze slagbladen zijn speciaal ontworpen om de bal zo goed en zuiver mogelijk te raken. Vaak zijn pickleball paddles gemaakt van hout, glasvezel of carbon. Maar er zijn nog veel meer specificaties waar je op moet letten wanneer je een paddle koopt. Denk bijvoorbeeld aan het speelniveau, jouw speelstijl, gripmaat en paddle gewicht. Hier lees je alles over in onze pickleball paddle koopgids.

Pickleball bal

Een pickleball bal ziet er een stuk anders uit dan je gewend bent bij andere racketsporten. Deze ballen zijn namelijk gemaakt van plastic en afhankelijk van of het een indoor of outdoor bal is, zitten hier kleine of grote gaten in. Daarnaast zijn er ballen met verschillende kleuren om zo beter in zicht te hebben hoeveel effect je aan een bal geeft.

Pickleball net

Het net dat gebruikt wordt bij pickleball is iets kleiner dan gebruikt wordt bij tennis en padel. Het is hierdoor iets makkelijk om de bal over het net te slaan. Het voordeel hiervan ook is dat je een pickleball net makkelijker overal mee naar toe kunt nemen. Zo zijn er aardig wat netten op de markt beschikbaar die je op kunt klappen en in de auto kunt leggen.

Waarom is pickleball zo populair?

Nu we alle basis-aspecten hebben besproken, kunnen we gaan kijken naar de reden dat pickleball zo enorm gegroeid is. Een aantal aspecten hebben we al besproken, maar er zijn nog veel meer redenen voor de populariteit van pickleball. De volgende kenmerken hebben bijgedragen aan de exponentiële groei van pickleball in de VS en Europa:

 • Laagdrempelig: Pickleball is een laagdrempelige sport en makkelijk aan te leren. Mensen kunnen na een uurtje spelen al goed meekomen met anderen.
 • Sociale aspecten: Pickleball is een erg sociale sport. Het wordt vaak met vier gespeeld en er is een hele open en warme gemeenschap.
 • Sportiviteit: De sport is een goede workout voor je. Je verbrand ongeveer 300-700 calorieën per uur, afhankelijk van gewicht en intensiteit.
 • Materiaal: Je hebt weinig nodig om pickleball te spelen. Een paddle kost vaak tussen de €50-100 euro en een setje ballen vaak rond de €10-20.
 • Belasting: Pickleball is niet belastend voor je lichaam. Paddles zijn lichter en je hoeft minder hard te rennen waardoor de kans op blessures zoals een tennisarm laag is.

Beginnen met Pickleball?

Nu je meer weet over de spelregels, het veld, de vergelijking met padel en de benodigde materialen, ben je goed op weg om te beginnen met pickleball. De sport biedt een uitstekende mogelijkheid voor mensen van alle leeftijden en niveaus om deel te nemen en plezier te hebben. Voordat je het veld op gaat bespreken we nog een aantal tips voor beginners.

Tips voor beginnende spelers

Als je geïnteresseerd bent om pickleball te spelen, zijn er veel manieren om te beginnen. Veel sportscholen, gemeenschapscentra en parken bieden pickleball banen en lessen aan. Je kunt ook online pickleball tips vinden die je kunnen helpen de basisprincipes van het spel onder de knie te krijgen.

Dit zijn de beste tips voor beginnende spelers:

 1. Lees de regels van pickleball door voordat je voor het eerst het veld op gaat, zo heb je een idee van wat je te wachten staat.
 2. Oefen de service erg uitgebreid, dit is één van de belangrijkste slagen van het spel.
 3. Probeer te werken aan een goede hand-oog coördinatie, dit zal helpen met het consistent slaan van de bal
 4. Zorg ervoor dat je knieën lichtgebogen zijn tijdens het spel, hierdoor kun je snel anticiperen op de slagen van de tegenstander.
 5. Oefen, oefen, oefen. Pickleball is een spel waarin je snel beter kunt worden wanneer je blijft spelen. Experimenteer met verschillende slagen en tactieken en je zult snel beter worden!

Pickleball locaties in Nederland

Als je al enthousiast bent geworden om de sport uit te proberen, kun je dit op steeds meer plekken in Nederland. Op de onderstaande kaart kun je kijken of er een officiële pickleball baan in jouw buurt is. Is dit er niet? Wees niet getreurd, met een verplaatsbaar pickleball net kun je ook bijna overal je eigen veldje maken.

Samengevat, is pickleball een opwindende racketsport die snel opmars maakt over de hele wereld en Nederland! Met zijn eenvoudige spelregels, unieke veldindeling en gezellige sfeer, is het een sport die iedereen kan proberen en genieten. Dit zijn slechts een aantal dingen die de populariteit van pickleball zo hebben verhoogd in Nederland. Dus waar wacht je nog op? Pak een paddle, een bal en ga het veld op om de opwindende wereld van pickleball te ontdekken!

Veelgestelde vragen over Pickleball

Ja, pickleball is een sport die genoten kan worden door mensen van alle leeftijden en vaardigheidsniveaus. Het maakt niet uit of je net begint of al een aardig balletje kunt slaan, er zijn mogelijkheden om te spelen en je vaardigheden te verbeteren.

Ja, pickleball kan een geweldige workout zijn. Het combineert elementen van cardio, behendigheid en hand-oogcoördinatie. De snelheid van het spel houdt spelers actief en betrokken, waardoor het een plezierige manier is om fit en actief te blijven.

Absoluut! Pickleball heeft een bloeiende competitieve scene, met toernooien op verschillende niveaus, van lokaal tot nationaal en zelfs internationale kampioenschappen. Als je je vaardigheden wilt testen en wilt concurreren met andere spelers, zijn er volop mogelijkheden om dat te doen.

De naam “pickleball” is afgeleid van de familiehond van een van de medebedenkers van het spel, Joel Pritchard. Tijdens het spelen van het nieuwe spel merkte Joel op dat de bal steeds werd teruggebracht door hun hond genaamd Pickles. Dit incidentele contact met de hond leidde tot de naam “pickleball”.

Geschreven door:

Wat is Pickleball? Complete Gids + Video Uitleg in 2024 (3)

Tom

Tom is de oprichter van pickleballkenners.nl en sinds 2017 speelt hij al wekelijks pickleball met zijn vrienden. Na jaren content gemaakt te hebben voor een Amerikaans pickleball blog, heeft hij besloten dat er in Nederland ook één kenniscentrum moet zijn voor alles over pickleball!

Wat is Pickleball? Complete Gids + Video Uitleg in 2024 (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Dr. Pierre Goyette

Last Updated:

Views: 5408

Rating: 5 / 5 (50 voted)

Reviews: 81% of readers found this page helpful

Author information

Name: Dr. Pierre Goyette

Birthday: 1998-01-29

Address: Apt. 611 3357 Yong Plain, West Audra, IL 70053

Phone: +5819954278378

Job: Construction Director

Hobby: Embroidery, Creative writing, Shopping, Driving, Stand-up comedy, Coffee roasting, Scrapbooking

Introduction: My name is Dr. Pierre Goyette, I am a enchanting, powerful, jolly, rich, graceful, colorful, zany person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.